Azienda Agricole San Polino

San Polino - Brunello

Type

rood

Appellatie

Brunello di Montalcino DOCG

Druivenrassen

100% Sangiovese

Jaar

2013

Kleur

Granaatrood

houtopvoeding

De biologisch geteelde druiven worden met de hand geplukt en gaan erna in kleine kratten van max 10 kg naar de wijnkelder. Bij aankomst wordt meteen met de vinificatie begonnen om een ongewenste spontane fermentatie in de kratten te vermijden. De druiven worden ontrist en ondergaan een lichte kneuzing. Hierna volgt een koude maceratie in houten vaten gedurende 48 uren waarbij de temperatuur onder de 12 °C wordt gehouden. De alcoholische fermentatie neemt plaats in conische vaten van Slavonische eik en komt op gang met inheemse gisten, de temperatuur ligt hierbij tussen de 28 en 32 °C. Tijdens de fermentatie die 35 dagen duurt wordt de pigeage techniek toegepast en wordt het sap regelmatig overgeheveld. De 35 maanden durende rijping gebeurt in een mix van 26 en 38 hl vaten van Slavonische eik.

neus

In de neus ligt de focus op de expressie van het terroir met weelderige minerale en aardse impressies.

smaak

In de mond toont deze Brunello zich zeer zacht en elegant met zeer precieze zuren. Naast zwarte kersen, bramen en cassis bezit hij ook een prachtige kruidige component.

wijngaard

De druiven voor deze Brunello komen van twee locaties : de 2,5 hectare grote San Polino wijngaard nabij Castelnuovo dell’Abate, ten zuidoosten van Montalcino die tussen de 400 en 450 meter hoogte ligt, en een wijngaard in het noorden van Montalcino, deze laatste heeft mede door zijn lagere ligging van een 350 meter boven zeeniveau een iets warmer microklimaat dan de San Polino wijngaard. Beide percelen profiteren van een koele bries die van de Monte Amiata afkomstig is. Hierdoor zijn de trossen eerder aan de kleine kant, maar met zeer gezonde druiven. De bodem van de kleinste wijngaard bestaat uit een mengeling van zandige leem met een groot aandeel aan stenen en rotsen, verder vinden we er mergel, klei, verbrokkelde leisteen, rode ijzerhoudende aarde en veel minerale afzettingen. Het ander perceel bezit een groter aandeel zand en mergel. De wijngaarden worden volledig biodynamisch bewerkt en een rijke biodiversiteit in en rond de wijngaarden zorgt voor een gezond microbiologisch leven. Er staan ongeveer 5,000 ranken per hectare.

wijn / spijs

Je kan deze Brunello serveren bij rood vlees met rijke sauzen, stoofpotjes, wildgerechten...

Awards

Wine Enthusiast : 92/100
James Suckling : 95-96/100 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens