Azienda Agricole San Polino

San Polino - Brunello Riserva (ook in magnum verkrijgbaar)

Type

rood

Appellatie

Brunello Riserva

Druivenrassen

100% Sangiovese

Jaar

2012

Kleur

Granaatrood

houtopvoeding

De met de hand geplukte druiven worden in kleine kratten van 10 kg naar het domein vervoerd waar ze ontrist worden. Na een lichte kneuzing volgt een koude maceratie van 72 uren in conische houten vaten waarbij de temperatuur onder de 12 °C wordt gehouden. De fermentatie wordt op gang gebracht met inheemse gisten en neemt plaats in conische vaten uit Slavonische eik, hierbij loopt de temperatuur tot 30 °C op. Het sap wordt dagelijks overgepompt om een betere extractie te krijgen. Een delestage wordt twee maal gedaan om de zaden te verwijderen zodat er geen ongewenste bitterheid in de wijn lekt. Hierdoor verkrijgen de natuurlijke gisten ook voldoende zuurstof zodat de fermentatie snel en gelijkmatig verloopt. De wijn blijft gedurende 45 dagen in contact met de schil waarbij de malolactische fermentatie eind november wordt afgerond. Tijdens de vinificatie worden geen sulfieten toegevoegd. Hierna rust de wijn gedurende 6 maanden in barriques waarbij een dagelijkse battonage gebeurt. Tot slot rijpt de wijn gedurende 50 maanden in 28 hl vaten uit Slavonische eik.

neus

Van zodra je de aroma's in de neus neemt merk je de grootsheid van deze Brunello op. Hij toont prachtige expressies van grafiet, leder, ceder, zwarte bessen, kersen, viooltjes en florale toetsen.

smaak

In de mond valt de zeer grote structuur direct op. Hij bezit weelderige en zijdezachte tannines. Hij etaleert een enorme zuurstructuur die het fruit draagt en die tot op het einde van de afdronk doorgaat. Verder toont hij reflecties van zijn terroir en munt. Deze ruwe diamant vraagt nog enkele jaren kelderrust vooraleer hij volledig zal schitteren.

wijngaard

De druiven voor deze Riserva komen uitsluitend van de Castelnuovo dell’Abate wijngaard die in de Val d’Orcia, tussen Montalcino en Monte Amiata ligt. Dit zuidwaarts gericht perceel boven de Ribusuoli rivier meet slechts 2,5 hectare en ligt tussen de 400 en 450 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat uit een mengeling van zandige leem met een groot aandeel aan stenen en rotsen, verder vinden we er mergel, klei, verbrokkelde leisteen, rode ijzerhoudende aarde en veel minerale afzettingen. Een verkoelende bries die afkomstig is van de Monte Amiata zorgt voor voldoende ventilatie wat de kans op ziektes en schimmels sterk vermindert. En deze wind zorgt door zijn afkoelend effect ook voor frissere wijnen in het hete Toscane. Er staan ongeveer 5,000 ranken per hectare.

Awards

Weinwisser : 19,5/20 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens