Azienda Agricole San Polino

San Polino - Helichrysum (ook in magnum verkrijgbaar)

Type

rood

Appellatie

Brunello di Montalcino DOCG

Druivenrassen

100% Sangiovese

Jaar

2013

Kleur

Robijnrood

houtopvoeding

De met de hand geplukte druiven worden in kleine kratten van 10 kg naar het domein vervoerd waar ze ontrist worden. Na een lichte kneuzing volgt een koude maceratie van 48 uren in houten vaten waarbij de temperatuur onder de 12 °C wordt gehouden. De fermentatie wordt op gang gebracht met inheemse gisten en neemt plaats in conische vaten uit Slavonische eik, hierbij loopt de temperatuur tot 28 à 35 °C op. De wijn blijft gedurende 30 à 35 dagen in contact met de schil. Tijdens de fermentatie die 35 dagen duurt wordt de pigeage techniek toegepast en wordt het sap regelmatig overgeheveld. Tijdens de vinificatie worden geen sulfieten toegevoegd. De wijn rijpt gedurende 35 maanden, waarvan 10% in 225 liter vaten van Franse eik en 90% in een mix van grote vaten (2,600 tot 3,800 liter) van Slavonische eik.

neus

De zeer complexe neus bezit zowel een grote fruitige component als een terroir component. Hij etaleert aroma's van zwart fruit, leder, cederhout, eucalyptus, mineralen, kruiden, aardse toetsen, munt en een vleugje tabak.

smaak

Deze elegante en ronde wijn bezit enorm precieze zuren die enorm lang aanhouden. De tannines, die natuurlijk nog aan de jonge kant zijn, zijn mooi verweven. De aroma's vanuit de neus komen terug waarbij de tabak hier iets meer opvalt. Deze uitstekende bewaarwijn heeft een grote en lange toekomst voor zich.

wijngaard

De meeste druiven voor deze exclusieve Brunello komen van hun 2,5 hectare grote wijngaard die volledig biodynamisch bewerkt wordt en waarbij de rijke biodiversiteit in en rond de wijngaard voor een gezond microbiologisch leven zorgt. De complexe bodem die in het laat-Mioceen is ontstaan, bestaat uit een mengeling van zandige leem met een groot aandeel aan stenen en rotsen, verder vinden we er mergel, klei, verbrokkelde leisteen, rode ijzerhoudende aarde en veel minerale afzettingen. Een valleiwind brengt wat verkoeling op de steile, zuidwaarts gerichte flanken van de 400 tot 450 meter hoog gelegen percelen. De druiven komen van de oudste stokken die 22 jaar oud zijn. Er staan zo’n 5,000 ranken per hectare. Een klein deel van de druiven komen van de beste stokken van hun andere wijngaard ten noorden van Montalcino.

wijn / spijs

Deze wijn is de ideale begeleider van stoofpotten, rood vlees met rijke sauzen, wildgerechten, pittige kazen...

Awards

Wine Enthusiast : 94/100
James Suckling : 97-98/100
Falstaff : 95/100
Weinwisser : 19/20 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens