Azienda Agricole San Polino

San Polino - Rosso di Montalcino

Type

rood

Appellatie

Rosso di Montalcino

Druivenrassen

100% Sangiovese

Jaar

2017

Kleur

Robijnrood

houtopvoeding

De organisch geteelde druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en in kleine kratten naar de wijnkelder vervoerd. De fermentatie wordt enkel door het gebruik van inheemse gisten op gang gebracht. De maceratie duurt een 30-tal dagen, wat korter is dan bij de Brunello, doordat de druiven voor de Rosso een dunnere schil hebben. Nadat de malolactische fermentatie voltooid is eind november wordt de wijn van de droesem gescheiden en rijpt hij gedurende 3 maanden in barriques, gevolgd door een rijping van 9 maanden in grote 35 hl vaten uit Slavonische eik.

neus

De frisse en zeer complexe neus toont rood fruit, blauwe bessen, munt, florale toetsen met rozen en viooltjes, leder, balsamico en een zeer discrete mineraliteit met subtiele toetsen van ijzer.

smaak

In de mond toont deze Rosso een grote structuur met veel materie die aan een Brunello doet denken. De duidelijk aanwezige tannines zijn zijdezacht. Hij etaleert rode en zwarte kersen, cassis en munt. Op het einde van het midden palet komen de kruiden mooi opzetten.

wijngaard

De druiven voor de Rosso di Montalcino zijn afkomstig van verschillende percelen op het San Polino landgoed die niet geclassificeerd zijn om Brunello di Montalcino te maken. Ze hebben echter wel dezelfde complexe bodemstructuur van steenachtige zandige leem, mergel en klei. Delen van de bodem kleuren rood, dit fenomeen staat bekent als Terra Rossa. De Rosso wordt met even veel aandacht verbouwd als de Brunello maar er zijn wel enkele verschillen : ze laten meer knoppen op de ranken staan en er wordt ook minder groen weggesnoeid, dit levert fruitige druiven op met een minder dikke schil.

wijn / spijs

Deze fruitige wijn drink je best bij gegrild en gerijpt rood vlees, kalfsvlees, gevogelte met rijke sauzen en rijke pastagerechten. Voor een Rosso di Montalcino is zijn bewaarpotentieel indrukwekkend te noemen en door zijn prachtige zuren is hij eigenlijk echt wel heel divers combineerbaar. 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens