Tenuta Monteti

Tenuta Monteti - Caburnio

Type

rood

Appellatie

IGT Toscana

Druivenrassen

55% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot en 20% Alicante-Bouschet

Jaar

2014

Kleur

Briljant robijnrood

houtopvoeding

De manueel geplukte druiven ondergaan een spontane temperatuur-gecontroleerde fermentatie door toevoeging van inheemse gisten. De vinificatie van de verschillende druivenrassen en percelen gebeurt apart in open inox tanks. De maceratie loopt voor sommige druivenrassen op tot 21 dagen. Het sap blijft lang in contact met de droesem en zo kan het gebruik van sulfieten met de helft worden verminderd. De helft van de wijn vertoeft 12 maanden op inox en de andere helft verblijft gedurende dezelfde termijn op vaten van Franse eik waarvan 30% nieuwe en 70% tweede of derde gebruik. Hierna verblijven de flessen nog minstens 12 maanden op het domein. De wijn gaat ongefilterd op fles.

neus

De neus doet je direct denken aan een Mediterraans landschap met struikgewas, mirte, euphorbia en rozemarijn.

smaak

In de mond toont deze wijn gezien zijn prijsklasse een opmerkelijke complexiteit en diepgang met krokant en fris rood fruit waarbij de rode bessen het meest in het oog springen. Verder vinden we er een prachtige minerale component in terug die een expressie is van het terroir. De kruidige component van in de neus komt terug en tot slot merken we nog toetsen van balsamico op. Deze wijn toont een heel mooie textuur met fijne tannines.

wijngaard

De wijngaard bestaat uit een steenachtige toplaag met daaronder een laag uit klei. De percelen zijn Zuid/Zuidwest georiënteerd en liggen op een hoogte van 140 meter boven zeeniveau. De maximale hellingsgraad bedraagt 7%. Er staan 6,600 ranken per hectare, deze zijn rond de eeuwwisseling aangeplant. Het rendement bedraagt 45 hl per hectare. De wijngaarden worden op een ecologisch duurzame manier bewerkt.

wijn / spijs

Deze wijn is een goede begeleider van gevogelte, kruidige stoofpotjes, pastagerechten, licht pluimwild, lichte risotto en brandade van kabeljauw.

Awards

Gambero Rosso : Tre Bicchieri
Doctor Wine : 91/100
Bibenda : 4 trossen 
  Wachtwoord vergeten

NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

Mijn gegevens