terug
 • alle
 • Fr.
 • Bourgogne
 • Château de...

 • Château de Chamilly

  http://www.chateaudechamilly.com/

  Ex Nihilo Nihil

  Reeds 12 generaties van de familie Desfontaine hebben de wijncultus hoog gehouden : een passie en een deskundigheid die kan teren op een traditie van meer dan 400 jaar, en men laat zich nog steeds leiden door het ideaal van perfectie. Hun landgoed is gelegen in Chamilly, een klein dorpje ten het noorden van Mercurey, in het hart van een groene vallei in het noorden van de Côte Chalonnaise. Het kasteel werd in de zeventiende eeuw gebouwd op de fundamenten van een versterkte hoeve uit de 14e eeuw en is sinds het begin van de 19e eeuw in handen van de familie Desfontaine. 

  In 1970 nam Louis Desfontaine de leiding van het domein over en in 1981 huwde hij Véronique, zijn passie voor wijn zorgde voor kwalitatieve wijnen die al snel een referentie werden in de Côte Chalonnaise. Door zijn vroegtijdige dood in 1999 moest zijn vrouw de leiding tijdelijk alleen op zich nemen, maar sinds 2007 krijgt ze daarbij de hulp van haar twee zonen : Xavier en Arnaud. Tegenwoordig functioneert dit drietal als een echt triumviraat waarbij Xavier verantwoordelijk is de voor de vinificatie van de witte wijnen en Arnaud zicht ontfermt over de rode.

  Château Chamilly bezit 25 hectare aan wijngaarden die in Côte Chalonnaise liggen : 12 hectare zijn met Pinor Noir beplant, 11 hectare met Chardonnay en 2 hectare met Aligoté. Ze proberen op een zo eenvoudig en natuurlijk mogelijke manier te werken. Ze hengelen niet achter een label, want dat zou hun vrijheid beknotten en dat is het laatste wat ze willen : ze willen hun wijn kunnen maken volgens hun eigen regels en tradities. Na een handmatige pluk worden de druiven met zorg geselecteerd. Alle rode wijnen en sommige witte vertoeven 12 maanden op Franse eik, het percentage aan nieuwe vaten dat tijdens de rijping wordt gebruikt varieert in functie van de rijkdom die in dat jaartal te vinden is. Ze willen ten allen prijs een dominante houtsmaak vermijden en dus wordt er met het gebruik van nieuwe vaten sowieso zeer spaarzaam omgesprongen. De huisstijl van Chamilly is Pinot Noir die fijn en elegant is. Voor de Chardonnay willen ze een pure en herkenbare stijl. De vinificatie van alle percelen gebeurt afzonderlijk zodat het unieke karakter steeds bewaard blijft.

  De vinficatie van de rode wijnen gebeurt op Château de Chamilly. Voor de witte wijnen gebeurt dit op Château de Cary Potet in Buxy. Dit kasteel dat in eigendom is van de Besset familie, situeert zich veel dichter bij hun wijngaarden in Montagny en zo zijn de druiven sneller in de wijnkelder en treden er geen ongewenste oxidatie en kneuzingen op tijdens het transport.

  Sinds dat de twee broers meer bij het wijngebeuren betrokken zijn, kijken ze ook naar opties buiten de traditionele appellaties van Château de Chamilly. Hierbij wordt ook samengewerkt met bevriende wijnbouwers. Zo wordt bijvoorbeeld de opbrengst van een slechts 30 are grote wijngaard die het onder het Corton Grand Cru label valt gedeeld. Beide wijnbouwers maken slechts twee vaten van 228 liter van deze godendrank. Het resultaat van het sap van deze 80 jaar oude Pinot Noir stokken komt als Desfontaine Frères – Les Perrières op de markt. In wit vinden we met hun 1e cru Sous le Puits een andere absolute topper. Deze druiven komen van 65 jaar oude stokken die van het hoogst gelegen perceel in Puligny Montrachet afkomstig zijn.

  Château de Chamilly streeft ernaar om unieke wijnen te maken die een weerspiegeling zijn van het jaartal en hun terroir. Het grootste compliment dat je hun kunt geven is : “ Vos vins sont tous bons mais si différents!” Hun motto is ‘Ex Nihilo Nihil’ : ‘niks komt uit het niks’.  


  Fotos

  Chamilly3 chamilly3 Chamilly5 Chamilly2 DSCN2457 Chamilly4 Chamilly1 Chamilly2 la neige 143

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens