terug
 • alle
 • Fr.
 • Loire
 • Domaine Be...

 • Domaine Bernard Fleuriet & Fils

  http://www.domaine-bernard-fleuriet-et-fils.com/

  Sinds 1991 cultiveert de familie Fleuriet haar wijnen op de beste hellingen in het hartje van de Sancerre. Door agrarische exploitatie ontwikkelden ze 24 hectare wijngaarden op steile hellingen op een braakliggende stuk land in de Sancerre appellatie, ze bezitten ook 3 hectare in Menetou-Salon. In totaal geeft dit 35 percelen die uitsluitend op zuid en zuidoostelijk gerichte hellingen zijn gelegen. De verschillende bodems zijn representatief voor de appellatie en bezitten ook een grote diversiteit : 10% bestaat uit vuursteen, 50% uit caillottes en 40% uit terres blanches, waardoor de assemblage van een grote complexiteit en elegantie getuigt.

  Voor hun witte wijnen worden uitsluitend Sauvignon druiven gebruikt en voor hun rode en rosé wijnen enkel Pinot Noir, er worden dus enkel mono-cépages geproduceerd. Het gemiddelde rendement ligt tussen de 30 en 65 hectoliter per hectare, dit is natuurlijk afhankelijk van de wijngaard en het jaartal. Tussen 15 en 20 september wordt er meestal met de oogst begonnen, deze wordt volledig met de hand gedaan, en dit om tot een betere selectie te komen en dit leidt ook tot minder oxidatie. Uit milieuoverwegingen en vanuit een kwaliteitsbewuste keuze maken ze niet langer gebruik van onkruidverdelgers en proberen ze het gebruik van pesticides tot een minimum te beperken.

  Eenmaal aangekomen in kelders worden de druiven handmatig gesorteerd. De druiven komen op een hoger gelegen plaats de wijnkelder binnen zodat alle processen via zwaartekracht kunnen gebeuren en de druiven dus niet worden gebruuskeerd bij het overpompen. Het transport naar de kelder gebeurt op een loopband die ervoor zorgt dat eventueel leksap wordt verwijderd. In de kelders vindt men sinds 2008 enkel temperatuur-gecontroleerde betonnen vaten. De keuze voor dit materiaal kwam er om kwaliteitsredenen en om voor een betere ontwikkeling van de wijn te zorgen : de wijn wordt door het dikke en ondoordringbare beton beschermd tegen externe invloeden en bruuske temperatuurschommelingen. Maar ondanks die dichtheid laat de porositeit van het beton toch een heel minieme hoeveelheid zuurstof door die de wijn een meer open karakter geeft en ook voor de nodige stabiliteit zorgt. De fermentatie gebeurt in grote, naar boven gerichte rechthoekige betonnen cuves zodat de depot sneller zakt. De rijpingstanks staan er net onder, zodoende komt er meer droesem in contact met de wijn.

  De van vader op zoon overgeleverde kennis legt vooral de nadruk op het respect voor de bodem en traditionele vinificatietechnieken, wat uiteraard niet wil zeggen dat men hier niet openstaat voor vernieuwing en verbetering. De strenge selectie van de percelen, de aandacht bij iedere etappe in het productieproces met hun splinternieuwe vinficatieinstallaties en de minutieuze zorgen die worden besteed bij het verzorgen van de wijngaard en zijn druiven staan garant voor de hoogstaande kwaliteit en perfectie waar de familie Fleuriet steeds naar streeft.


  Fotos

  IMG_0970 IMG_0932 IMG_0957 IMG_0925 IMG_0927 IMG_0930 IMG_0934

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens