terug
 • alle
 • Sp.
 • Catalonië
 • Alta Alell...

 • Alta Alella

  http://www.altaalella.wine/

  Alta Alella is een familie-project dat meer dan twintig jaar geleden is begonnen met Josep Maria Pujol-Busquets en zijn vrouw Cristina Guillen die toen het 19e eeuwse art-deco landgoed Can Genis hebben aangekocht. Het bevindt zich op slechts 2 km van de Middellandse Zee tussen de steden Alella en Tiana. Het is het meest nabije wijndomein van Barcelona en hun biologische wijnen staan op de kaart van enkele van de beste restaurants van de wereld.

  Vanaf het begin hebben ze de keuze gemaakt voor biologische landbouw en was het respect voor het milieu en de natuur de basis voor het maken van hun wijn en cava in de DO Alella en DO Cava appellaties. Ze hebben een grote wil tot transparantie die zich vertaald in een authentieke weergave van hun streek en het jaartal in de flessen. Alta Alella vindt wijntoerisme heel belangrijk want wijn is een stukje van de identiteit van het gebied.

  Alella kent een lange traditie in wijn : al sinds de Romeinse tijd in de 3e eeuw voor Christus wordt er wijn verbouwd door de Barcino families, de Romeinse naam voor Barcelona. De vraag naar deze wijnen bleef groot en tijdens de Middeleeuwen werden ze de officiële leverancier aan de Kroon van Aragon. Vanaf de late 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw werden hun mousserende en stille wijnen in de hogere klassen van Barcelona gedronken en werd er ook op grote schaal naar Amerika geëxporteerd. Op het einde van de 19e eeuw werd deze periode van pracht en expansie echter abrupt onderbroken door de verspreiding van Phylloxera.

  Gezien het succes van Alella begonnen andere wijnproducerende regio's ook die appellatie te gebruiken. Om de Alella herkomstbenaming te beschermen werd er in 1953 een D.O. opgericht met strenge regels en controle op het gebruik van de benaming D.O. Alella.

  De recente geschiedenis van dit domein start met Josep Maria Pujol-Busquets en zijn vrouw Cristina Guillén met de aankoop van het Can Genis wijngoed, in het landelijk gelegen Serralada de Marina natuurpark tussen de steden van Alella en Tiana. In 1991 werden de eerste wijnstokken geplant in Alta Alella, met naast de traditionele Pansa Blanca (Xarel·lo) ook een heel divers aantal druivenrassen waaronder de lang vergeten Mataró druif die sinds het uitbreken van de phylloxera epidemie niet meer was gecultiveerd. In de jaren '90 werden de wijnmakerij en het laboratorium gebouwd en werd het wijnhuis gerenoveerd. Na een periode van tien jaar, in 2001, kon Alta Alella zijn eerste stille wijn te produceren, het vruchtbare resultaat van 6 hectare die verdeeld zijn over terrassen en hellingen. Op dit moment bezit Alta Alella 17 hectare die in de D.O. Alella liggen en dit tussen de 100 en 250 meter boven zeeniveau.

  De volledige productie van Alta Alella is gebaseerd op gecertificeerde biologische landbouw. Het is een bewuste keuze om de biodiversiteit van het omliggende natuurpark te behouden en de EU "Certified Organic" wetgeving sluit alle behandelingen met pesticiden en herbiciden uit. Daarom zijn veel van de door hun gebruikte technieken zo oud als het wijn maken zelf. De oogst gebeurt handmatig en daarbij worden de druiven zorgvuldig geselecteerd. De oogstperiode duurt ongeveer 2 maanden waarbij ze voor elk perceel de optimale pluktijd bepalen aan de hand van een deskundige en strenge controle van de druiven.

  De volgende generatie van Alta Alella is reeds verzekerd door de twee dochters van de oprichters : Mireia, een biologe gespecialiseerd in de fysiologie van planten heeft een master behaald in de biologische landbouw, en Georgina, een studente farmacie. Beide zijn actief betrokken bij het bedrijf.

  De wijngaarden bestaan uit “Sauló” ondergrond, en dit is één van de belangrijkste elementen die de wijnen van Alta Alella typeren. Sauló is een zurige en zandige bodem met een laag kalksteen gehalte en bezit hierdoor van nature uit een goede waterhuishouding. Elk druivenras is aangeplant in functie van de oriëntering van het perceel. De zuidwaarts gerichte hellingen zijn aangeplant met rassen die voor de zoete en rode wijnen worden gebruikt aangezien deze een hogere graad van rijpheid nodig hebben. De noordwaarts gerichte hellingen zijn aangeplant met aromatische en bloemige druivenrassen die ideaal zijn voor Cava en witte wijnen.

  Op dit ogenblik bezit Alta Alella 50 hectare wijngaarden waarvan het grootste deel in D.O Cava. De lijst aan gebruikte druivenrassen is indrukwekkend te noemen : Pansa Blanca (Xarel·lo), Macabeu, Chardonnay, Parellada, Syrah, Petit Syrah, Pinot Noir, Mataró, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa Negra en ook nog 1 hectare met experimentele druivenrassen.

  De kelder is speciaal ontworpen voor micro-vinificatie. Door de geringe omvang van de tanks is men in staat om elk perceel apart te fermenteren. Hierdoor kunnen ze wachten met plukken tot wanneer de druiven op elk afzonderlijk perceel de optimale rijpheid hebben bereikt. Alle wijnen worden gefermenteerd met strikte controle van de temperatuur in roestvrije stalen tanks of vaten van nieuwe Franse of Amerikaanse eik. Waar mogelijk wordt het gebruik van pompen vermeden. De lengte van de maceratie is afhankelijk van elke wijn en druif, maar is meestal tussen de drie tot vier weken. De malolactische gisting voor de rode wijnen gebeurt in eiken vaten, een proces dat een beetje extra zorg nodig heeft, maar het biedt aanzienlijke voordelen voor het behoud van de kleur en de polyfenolen in de wijn. De witte wijnen en de basis voor de Cava ondergaan geen malolactische gisting om een optimale frisheid te behouden. Voor de Cava's wordt bij de basis extra gist en suiker toegevoegd voor een tweede gisting op fles. Ze vertoeven hierna nog 20 tot 60 maanden in onze kelder.

  Alta Alella is één van de eerste Cava huizen die mee op de kar is gesprongen bij de fonkelnieuwe ‘Cava de Paraje Calificado’ classificatie. Met dit exclusief label is het voor de betere Cava’s mogelijk om zich te onderscheiden. Deze hebben eigenlijk zo goed als niks meer gemeen met de gemiddelde supermarkt Cava. Door de strenge criteria waaraan deze Cava’s moeten voldoen halen ze hetzelfde kwaliteitsniveau als de beste Champagnes. De druiven moeten van één relatief klein perceel komen waarbij er niet meer dan 8 ton druiven per hectare mag geoogst worden, dit leidt tot een maximum van 48 hl per hectare voor de basiswijn. De vinificatie moet op het domein gebeuren en wordt gevolgd door een rijping sur lattes van minstens 36 maanden. Hij mag enkel in Brut gemaakt worden. Dankzij hun Mirgin Exeo Brut die onder dit nieuw label valt gaat Alta Alella de uitdaging aan om bij de absolute top producenten te blijven.


  Fotos

  4 1 3 6 2 5 4 2 8 2 8 1 9 7 2

  Alta Alella - GX

  D.O. Alella
  type: rood

  2017

  100% Garnatxa Negra

  Deze frisse wijn bezit zachte tannines die alle ruimte laten aan het rode fruit ...

  Alta Alella - Pansa Blanca

  D.O. Alella
  type: wit

  2017

  100% Pansa Blanca (Xarel·lo)

  Volumineus met een zoete aanzet. De aroma's van rijp wit fruit komen terug in d...

  Alta Alella - Puput

  DO Alella
  type: rood

  2016

  100% Mataró (Monastrell)

  Tijdens het midden palet gaan de tannines, de zuren en de zoete component een bo...

  Alta Alella - Merla 2017

  DO Alella
  type: rood

  2017

  100% Mataró (Monastrell)

  De prachtige aciditeit geeft deze wijn een grote fraîcheur. De soepele en goed g...

  Alta Alella - Merla 2016

  DO Alella
  type: rood

  2016

  100% Mataró (Monastrell)

  De prachtige aciditeit geeft deze wijn een grote fraîcheur. De soepele en goed ...

  Alta Alella - Mirgin Exeo Brut

  Cava de Paraje Calificado
  type: cava

  2013

  60% Pansa Blanca en 40% Chardonnay

  Deze grootse Cava toont een opmerkelijk complex palet met prachtige mineralen, e...

  Alta Alella - CAU d'en GENIS

  D.O. Alella
  type: wit

  2016

  100% Pansa Blanca (Xarel·lo)

  De frisse aanzet gaat over in een complex midden palet met een prachtige mineral...

  Alta Alella - Mirgin Rosé Brut Nature Reserva

  D.O. Cava
  type: cava

  2016

  100% Mataró (Monastrell)

  Lichte en frisse cava met de focus op rood fruit en een delicate afdronk.

  Alta Alella - Laietà Mirgin Brut Nature Gran Reserva

  DO Cava
  type: cava

  2014

  Pansa Blanca, Macabeu, Chardonnay en Pinot Noir

  Zalvend, droog en licht fruitig. Fijne bubbels met een elegante smaak. Deze Cava...

  Alta Alella - Lanius

  DO Alella
  type: wit

  2016

  100% Chardonnay

  Deze toegankelijke wijn bezit een grote dosis elegantie. In het palet vinden we...

  Alta Alella - Cava Bruant Brut Nature

  D.O. Cava
  type: cava

  2016

  100% Pansa Blanca (Xarel·lo)

  In de mond proeven we fijne bubbels met een licht en fris palet. Het witte frui...

  Alta Alella - Tallarol

  D.O. Alella
  type: wit

  2017

  100% Pansa Blanca (Xarel·lo)

  Deze wijn toont een mooi volume waarin we de witte vruchten, citrus en venkel va...

  Alta Alella - Maller

  DO Cava
  type: cava

  2016

  100% Macabeo

  Alta Alella - Mirgin Brut Nature Reserva (ook in magnum en 300 cl verkrijgbaar)

  D.O. Cava
  type: cava

  2016

  Pansa Blanca (Xarel·lo), Macabeu en Parellada

  Deze Cava toont een licht en fris palet waarin de aroma's van wit fruit terugkom...

  Alta Alella - Mirgin Laietà Rosé Brut Nature Gran Reserva

  DO Cava
  type: cava

  2013

  100% Mataró (Monastrell)

  De fluweelzachte en fijne bubbels verfrissen het gehemelte. Hij toont veel rood...

  Alta Alella - Dolç Mataró (50 cl)

  DO Alella
  type: rood

  2013

  100% Mataró (Monastrell)

  Deze romige en smaakvolle wijn toont impressies van gekonfijt zwart fruit. Deze...

  Alta Alella - Mirgin Laietà Brut Nature Gran Reserva (magnum)

  DO Cava
  type: cava

  2013

  Pansa Blanca, Chardonnay en Pinot Noir

  Zalvend, droog en licht fruitig. Fijne bubbels met een elegante smaak. Deze Ca...

   
    Wachtwoord vergeten

  NIEUWE KLANTEN:  GELIEVE HIER UW CONTACTGEGEVENS IN TE VULLEN

  Mijn gegevens